Počasie

DNES JE

Mobilný rozhlas MUNIPOLIS

Vybav z mobilu

Pristupujte k službám miest a obcí elektronicky vďaka aplikácii mID

 

Odber noviniek

Prihláste sa na odber našich noviniek. Pokračovaním súhlasíte so zásadami ochrany osobných údajov.

Kultúra

Podujatia organizované v obci Kordíky

Kordícky ples, Fašiangová obecná zabíjačka
Uvítanie detí do života
Deň detí na Kordíkoch
Čerešňová hostina
Futbalový zápas ženy vs. muži alebo ženatí vs. slobodní
Súťaž v pletení a zdobení adventných vencov
Mikuláš
Živý betlehem

Fašiangová zabíjačka

Obdobie ľudových zábav je okorenené v obci Kordíky tradičnou fašiangovou zabíjačkou. Od skorých ranných hodín miestni občania pripravujú zabíjačkové špeciality (kapustnicu, jaternice, klobásky), ktoré sú samozrejme určené na koštovanie pre návštevníkov podujatia. Tí si môžu vychutnať nielen miestne dobroty, ale aj zasvätiť sa do receptov na ich prípravu. Podujatie je ukončené zábavou, kde nechýbajú fašiangové masky.

Deň venovaný deťom
Pri príležitosti sviatku detí, sa každoročne v júni koná športovo – vedomostný deň pre najmladších. Podujatie organizuje Obecný úrad Kordíky v spolupráci s miestnym Občianskym združením Kordícka Podkova.
Cieľom nie je len zabaviť deti a osláviť s mini ich sviatok, ale aj povzbudiť najmladšiu generáciu k športovaniu a priblížiť im potrebu ochrany životného prostredia prostredníctvom rôznych ekohier a environmentálne ladených aktivít.

Čerešňová hostina
Vždy v prvú júlovú nedeľu oslavuje naša obec svoj sviatok. Čerešňová hostina sa koná pri príležitosti vysvätenia miestneho kostola. Toto podujatie je spojené s varením tradičného Kordíckeho štiarcu (jedlo zo zemiakov a múky), čo bolo jedlo chudobných a jednoduchých uhliarov a drevorubačov. Každoročne príde ochutnať miestnu špecialitu množstvo návštevníkov. Varenie štiarcu spríjemnené kultúrnym programom a zábavou sa koná vždy v sobotu, pred hlavnými oslavami obce.
Nedeľa znamená vyvrcholenie osláv. Ráno začína omšou a poobedie je venované športu. Zvyčajne ide o futbalový zápas ženatí vs. slobodní. Rok 2009 bol však odlišný, keď proti sebe nastúpili ženy a muži.

Mikuláš
Ani v predvianočnom období obec a miestne OZ nezabúda na najmladších. Každoročne prichádza do obce Mikuláš aj so svojimi pomocníkmi a nadelí každému dieťaťu, čo si za celý rok zaslúžil.

Pletenie adventných vencov
Novou tradíciu v Kordíkoch sa stala súťaž v pletení adventných vencov a príprave vianočného stolovania. Súťaž je venovaná hlavne zástupcom jednotlivých obcí mikroregiónu Kremnické vrchy – východ, ktorého členmi sú obce Kordíky, Tajov, Králiky a Riečka.
Toto podujatie prináša predvianočnú náladu, kde nejde o víťaza, ale o čo najkrajšie stretnutie s príjemnými ľuďmi.